Nebojte se papiňáku!
Dnes je nezbytnou součástí každé kuchyně. Tlakový hrnec, zvaný papiňák vlastní určitě každá domácnost. Jeho největší předností je, že urychluje vaření potravin a přitom zachovává chuť každého jídla. Využijeme ho na vaření, dušení, smažení nebo vaření v páře. Je to všestranný pomocník, který je rychlý, hospodárný a zachovávánutriční hodnoty pokrmu.
Výběr takového pomocníka musíme dobře nastudovat, protože se jedná o koupi na mnoho let. Kvůli bezpečnosti při vaření bychom měli znát počet pojistek, způsob ovládání a hlavněobjem, jaký při vaření využijeme. Velikost vybíráme podle počtu členů domácnosti, lze koupit čtyřlitrový i osmilitrový. Papiňák si můžeme pořídit také v sadě dvou různě velkých hrnců a uvařit v něm jídlo i s přílohou. Sada bývá doplněna praktickou pokličkou, která je skladnější, než ta tlaková. Hrnce jako takové mají vyšší hmotnost, což je zásluhou silného nerezového sendvičového dna a silné nerezové stěny celého hrnce. Rukojeti jsou vyrobeny z odolného plastu, který při správném užívání nepálí.
Co všechno v něm můžeme připravit?
Přílohy jako třeba rýže, těstoviny nebo brambory máme hotové za pár minut. Pokud se dáme do vaření masa, jídlo bude chutnější, když kousky masa nejprve osmahneme, třeba přímo v papiňáku. Během vaření můžeme hrnec otevírat a kontrolovat, popřípadě přidávat ingredience a chutnat.
I dnes existují lidé, kteří mají z unikající páry v tlakovém hrnci strach. Někteří možná měli s hrncem špatnou zkušenost a jiní se bojí neznámého. Dnes mají hrnce více než jednu pojistku, takže se nemusí ničeho obávat. Stačí si jen zvyknout a vychutnat si výborně připravené jídlo, jako třeba je hovězí guláš nebo
Kližka se žampióny v papiňáku
· Nakrájíme na kostičky jednu větší cibuli, 100g anglické slaniny a orestujeme
· Přidáme plátky masa (600g hovězí kližky) a pomalu dusíme 10 minut
· Otevřeme a zalijeme vodou tak, aby maso bylo ponořené
· Přidáme 2 bujóny a dusíme 30 minut
· Otevřeme a přidáme 200g žampiónů nakrájených na plátky a dusíme 10 minut
Zahustíme 3 lžícemi polohrubé mouky a povaříme. Podle chuti přidáme smetanu.