Hovězí líčka na červeném víně
Kromě čerstvého hovězího od řezníka, který má vaši důvěru, budete potřebovat ještě i dost času, abyste si s přípravou tohoto jedinečného pokrmu mohli vyhrát a potom několik běžně dostupných ingrediencí.
Na 4 hovězí líčka si připravte tuto zeleninu: 3 mrkve, 1 kořen petržele, ½ bulvy celeru, 3 stroužky česneku, 2 cibule, 14 žampionů.
Připravte si 3 lžíce rajského protlaku, 1 lžíci cukru, 2 lahve kvalitního červeného vína např. Merlot (1 lahev je do pokrmu a jednu máte za odměnu). Budete potřebovat asi půl litru kvalitního hovězího vývaru (klidně z kostí), olivový olej a kousek másla.
Z bylinek se bude hodit snítka tymiánu a rozmarýnu, 2 bobkové listy, 8 kuliček pepře, 4 kuličky nového koření.
Hovězína víně je sváteční jídlo, jehož unikátní chuť ocení i gurmáni, ale kvalitní maso a jakostní výrazné červené víno jsou naprosto zásadní.
Očištěná líčka osušíme, osolíme a opepříme. V prostorném litinovém hrnci je osmažíme na olivovém oleji. S masem nehýbejte a nepíchejte do něj. Z počátku se přilepí ke dnu, ale potom se uvolní. Poté ho vyndáme bokem. Pak orestujeme zeleninu. Začneme s kostičkami mrkví, přidáme celer, petržel a na konec nakrájenou cibulku. Na zeleninu přidáme protlak a necháme ho mírně zkaramelizovat. Přidáme 200 ml vína, které se spojí s protlakem a asi polovinu necháme odpařit a přidáme další víno. Po jeho odpaření nalijeme do hrnce zbytek lahve a znovu necháme polovinu odpařit. Vše, co potřebujeme z vína, je stále v hrnci.
Přidáme maso a koření, zalijeme vývarem a dáme do trouby na 150 °C na 2-3 hodiny, dokud není úplně měkké. Vyjmeme ho a udržujeme v teple.
Zbytek hrnce přelijeme přes jemné síto. Pokud chceme omáčku hustější, propasírujeme do ní část zeleniny. Dochutíme solí a pepřem. Čtvrtky žampionů si zprudka orestujeme na másle a můžeme smíchat s listovou petrželí. Do zahřáté omáčky dáme před servírováním pár kousků másla. Vše servírujeme s bramborovou kaší.